Obsah
Najlepšie džemy – Do centra našej pozornosti sa práve v tomto období dostávajú sladké jahody, osviežujúce čerešne, pikantné višne, mäkučké marhule a svieže maliny. Pripravili sme si pre vás výborné a tak trochu netradičné recepty na džemy, ktoré sú jednoduché na prípravu i zloženie. Na rozdiel od hladkej marmelády sú džemy rôsolovitej konzistencie s kúskami ovocia. Obsah ovocnej zložky by mal byť minimálne 50 %. Pri výbere plodov do džemu si môžete dovoliť poškodené časti vyrezať, takže to, čo už bolo pre zaváraninu nevhodné alebo prezreté, je častokrát pre džem ideálne.
Naše letné ovocie
… je plné vitamínov a cenných antioxidantov, v našich podnebných podmienkach sa mu darí a jeho spracovanie, najmä zaváraním, je obľúbenou letnou aktivitou skoro každej ženy. Ak chcete zavariť veľa pohárov domáceho džemu, isto nebudete šetriť cukrom. No výsledkom nebude práve najzdravší džem a možno potlačíte prirodzenú chuť ovocia. Každému však chutí niečo iné. Niekto preferuje čisto prírodné ingrediencie za cenu kratšej životnosti džemov, ďalší rád uchováva prirodzenú farbu, nevarí suroviny dlho a preto pridáva dostupnú zmes z obchodu, ktorá želírovanie urýchli. Nech je váš postup akýkoľvek, základom je vyberať dozreté sladké plody, ktoré nie sú napadnuté plesňou alebo prevŕtané škodcami skrz-naskrz.
Jahodový džem s rebarborou – obsah “ovocia” v zmesi 66 %
“Osviežujúce spojenie sladkých jahôd a netradičnej “zeleniny” “
Základný pomer:
- 750 g jahôd
- 250 g mladých stoniek rebarbory (pomer môže byť i 50:50 – 500 g jahôd + 500 g rebarbory)
- 500 g kryštálového cukru
- šťava z citróna
- 1 balenie želírovacieho prípravku 2:1 (Gelfix Super)
Umyté jahody popučte a zmiešajte s cukrom, želírovacím prípravkom a šťavou z citróna. Povarte niekoľko minút a pridajte nadrobno nakrájané kúsky z mladých stoniek rebarbory. Za stáleho miešania varte niekoľko minút, odskúšajte či džem tuhne a ak áno, naložte džem do zaváracích pohárov, uzavrite viečkami a postave hore dnom
Čerešňový džem s čokoládou – obsah ovocia v zmesi 66 %
“Výborná, takmer neodolateľná kombinácia. Perfektný džem do palaciniek”
Základný pomer:
- 1 kg čerešní
- 100 g čokolády na varenie/horkej čokolády
- 400 g kryštálového cukru
- šťava z polovice citrónu
- 1 balenie želírovacieho prípravku 2:1 (Gelfix Extra)
Umyté a vykôstkované čerešne pomixujte alebo popučte.Pridajte k nim želírovací prípravok rozmiešaný s 2-3 PL cukru a šťavu z polovice citrónu. Začnite variť. Do mierne teplej zmesi pridajte nastrúhanú čokoládu a zvyšný cukor. Uvarený džem naložte hneď do pohárov, pevne uzavrite viečkami a otočte hore dnom.
Marhuľový džem s levanduľou – obsah ovocia v zmesi 75%
“Overená klasika s príjemným voňavým podtónom”
Základný pomer:
- 1 kg marhúľ
- 330 g kryštálového cukru
- 2 PL lyžice levanduľových kvetov
- šťava z menšieho citrónu
- 1 balenie želírovacieho prípravku 3:1 (Gelfix Super)
Marhule umyte, vykôstkujte, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do hrnca. Prelejte šťavou z citróna a pridajte želírovací prípravok rozmiešaný s 2-3 PL cukru. Začnite variť. Po zohriatí priebežne pridávajte zvyšok cukru. Z povrchu budúceho džemu odstráňte penu. Vykonajte skúšku tuhnutia na malom tanieriku. Ak džem tuhne, vmiešajte do neho čisté levanduľové kvety. Pripravený voňavý džem naložte okamžite do pohárov, uzavrite viečkami a aspoň na 5 minút obráťte hore dnom.
Višňový džem so škoricou – obsah ovocia v zmesi 75%
“Príjemne kyslastý džem, ktorý v zime zahreje.”
Základný pomer:
- 1 kg višní
- 1-2 balíčky škoricového cukru podľa chuti
- 330 g kryštálového cukru
- 1 balenie želírovacieho prípravku 3:1 (Gelfix Super)
Višne umyte a vykôstkujte. Mierne ich popučte alebo rozmixujte, podľa toho, aké veľké kúsky máte radi. Zmiešajte višne so škoricovým cukrom. Do želírovacieho prípravku vmiešajte 2-3 PL lyžice cukru a rozmiešajte s ovocnou zmesou. Začnite variť a pravidelne miešať. Za stáleho miešania pridávajte zvyšný cukor. Varte, kým džem nezačne hustnúť. Pripravenou zmesou okamžite naplňte poháre, uzavrite ich a otočte dolu hlavou.
Malinový džem s medovkou – obsah ovocia v zmesi 75%
“Sladké maliny prevoňané medovkou”
Základný pomer:
- 4-6 stoniek medovky
- 1 kg malín
- 330 g kryštálového cukru
- 4 PL lyžice citrónovej šťavy
- 1 balenie želírovacieho prípravku 3:1 (Gelfix Super)
Lístky medovky oberte zo stoniek a umyte ich. Umyté maliny a medovku vložte do misy spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Všetko mixujte po dobu aspoň 10-15 minút. Primiešajte želírovací prípravok a priveďte do varu. Pripravenou zmesou okamžite naplňte poháre, uzavrite ich a otočte dolu hlavou.
Vysvetlivky:
PL – polievková lyžica
Základný pomer – množstvo pre cca 4 x 330 ml zaváracie poháre, jednoduchým násobením ingrediencií môžete naraz pripraviť aj väčšie množstvo džemu