Zdieľaj
14 dňová diéta chudnutie

14-dňová diéta: Pri chudnutí si treba dávať reálne ciele za reálnu dobu. Niekedy však súrne potrebujeme celý proces urýchliť, a tak vložíme všetky svoje nádeje rýchlej diéty. Koľko kilogramov je možné zhodiť počas 14 – dňovej diéty? Ako sa budete stravovať a aké obmedzenia takáto diéta prináša? Pripravte sa – je to “jazda”, kde sa budete musieť zo dňa na deň vzdať svojho obľúbeného maškrtenia a striktne dodržiavať znížený energetický príjem. V cieľovej rovinke však môžete byť ľahší o viac ako 5 kilogramov a o niekoľko prebytočných centimetrov chudší, najmä v obvode brucha.

14-dňová diéta vás nesmie odstaviť od energie.

Väčšina diét pracuje so znížením príjmu sacharidov. Vynechávame pečivo, sacharidové prílohy (zemiaky, ryža), odolávame sladkostiam a sladeným nápojom. Práve kvôli tomuto pociťujeme po prvých dňoch bez rýchleho zdroju energie takú neznesiteľnú chuť na sladké alebo vlčí hlad. Telo si pýta svoje a my ho miesto toho kŕmime zeleným šalátom.

Čo je dobré počas diéty urobiť?

  1. Vaše telo potrebuje kvalitný zdroj energie. Zamerajte sa na zdravé tuky (napr v morských rybách a olejnatých semienkach) a bielkoviny obsiahnuté v chudom mäse, vajíčkach, tvarohoch.
  2. Úspešná diéta je vizuálne pútavá a chuťovo zaujímavá. Hoci čas strávený v kuchyni môže zvádzať k pokušeniam vrhnúť sa na zakázané dobroty, dajte si záležať na tom, aby sa “najedli” aj oči. Ani radikálnejšiu diétu nebudete brať ako utrpenie.
  3. Zvážte prípravu. Najskôr dobroty z kuchynskej skrinky premiestnite na miesto, ktoré nie je na dosah ruky a potom chladničku naplňte zdravšími potravinami. V obchode sa zamerajte na rôzne druhy zeleniny a ovocia. Vyberajte tie s vyšším obsahom vlákniny, ktoré navodia dlhší pocit sýtosti. Miesto múky, ryže a zemiakov doneste domov zásoby strukovín – šošovica, fazuľa, fazuľové lusky, cícer, sójové bôby. Pozor, vyhnite sa konzervovaným alebo inak upravovaným. Je v nich nadbytok soli a cukrov. Nezabudnite ani na zdroje probiotík, pre lepšie fungujúcu črevnú mikroflóru – jogurty so živými kultúrami, grécky jogurt, cottage cheese, tvarohy.
  4. Rozhodnite sa koľko krát denne budete jesť – 3 alebo 5 krát? Na základe toho viete rozvrhnúť energetický príjem v jednotlivých jedlách. Odborníci vedú ustavičné dohady, ktorý model je pre človeka lepší. Ak jete Raňajky – Obed – Večeru dbajte na to, aby ste v každom jedle prijali dostatok vlákniny a proteínov – dlho vám vydrží pocit sýtosti. Ak jete medzi hlavnými jedlami aj desiatu a olovrant, stavte na potraviny, ktoré majú pridanú výživovú hodnotu (napríklad doobeda pomaranč – vitamíny = viac energie, poobede jogurt alebo tvaroh – probiotiká = lepšie trávenie počas noci)
  5. Zo svojej snahy nepovoľujte. Ani vo chvíľach, keď si to pýta okolitá spoločnosť – večierok, zákusky z oslavy. Pri chudnutí zohráva okrem úpravy stravy a pridaní pohybu veľkú úlohu aj vnútorná motivácia a vaša pevná vôľa zotrvať. Bez nej si len zbytočne rozhodíte metabolizmus

14-dňová diéta – vzorový jedálniček

Základné kroky :

  1. Vynechať zjavné sacharidy
  2. Vynechať alkohol
  3. Soliť menej a s mierou. Pozor na minerálky – obsahujú soľ.
  4. Piť veľké množstvo vody a bylinných čajov.

Zakázané potraviny:

Údeniny všetkého druhy a tučné mäso, tučné mliečne výrobky, spracované a konzervované potraviny, rôzne sladkosti, viac ako 2 šálky kávy denne

Povolené potraviny:

Celozrnné a viaczrnné pečivo, ovos a otruby chudé mäso (kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové s mierou), sladkovodné aj morské ryby, ovocia a zelenina – najlepšie v čerstvom stave, ovos a otruby, mliečne výrobky so živými kultúrami alebo s vyšším obsahom proteínov (napr.tvarohy).

Vzorový jedálniček na 1 týždeň vyzerá na prvý pohľad prívetivo a nenáročne. Je rozmanitý a chuťovo pestrý. Azda najdôležitejšie je, aby ste nič iné nejedli pomedzi uvedené jedlá a pili dostatok čistej vody, ktorá tlmí pocit hladu a podporuje lepšiu činnosť trávenia. Veľkosť porcie hlavných chodov vrátane tekutín by nemali presiahnuť objem stredne veľkej misky (približne ako keď spojíte dve dlane dohromady – taký je objem vášho žalúdku). Druhý týždeň tento jedálniček zopakujte. Očakávaný úbytok hmotnosti je cca 4 – 5 kg, pri dodržaní vyššie uvedených krokov a konzumácii menších porcií.

Pondelok

  • Raňajky: nesladené ovsené vločky s mliekom + 1 lyžica sušeného ovocia
  • Desiata: plátok celozrnného chleba, plátok syru a paradajka /paprika
  • Obed: kuracie prsia na prírodno, 2 stredne veľké varené zemiaky, zeleninový šalát s citrónovou zálievkou
  • Olovrant: biely jogurt + 1 čajová lyžička podrtených ľanových semienok
  • Večera: zeleninový šalát s olivovým olejom + polovica celozrnného pečiva

Utorok

  • Raňajky: ovocný šalát + jogurt
  • Desiata: plátok tmavého chlebu s mozarellou a cherry paradajkami
  • Obed: šošovica na kyslo + 2 vajíčka na tvrdo
  • Olovrant: 2 kusy knackebrotu s tvarohovo reďkovkou nátierkou
  • Večera: tuniakový šalát s kukuricou a zeleninou

TIP
Ak nechcete tráviť čas v kuchyni a zbytočne sa zaoberať myšlienkami o jedle, môžete vyskúšať i rôzne hotové balíčky s pripravenými pokrmami

>>ketomix SK<<

ketomix CZ

ketónová diéta

Streda

  • Raňajky: omeleta s 2 vajíčok, uhorka
  • Desiata: jogurt s orieškami
  • Obed: morčací plátok s pohánkou + zeleninová obloha
  • Olovrant: jablko
  • Večera: šalát s rukolou a cottage cheese

Štvrtok

  • Raňajky: muesli s mliekom a čerstvým ovocím
  • Desiata: 2 kusy knackebrotu so šunkou + paprika
  • Obed: rybie filé na prírodno, 2 varené zemiaky, zeleniny
  • Olovrant: banán
  • Večera: zeleninový šalát + celozrnný plátok chlebu

Piatok

  • Raňajky: plátok celozrnného chleba, šunka, reďkovka
  • Desiata: grécky jogurt s lyžičkou medu
  • Obed: dusené fazuľové lusky s kuracím mäsom
  • Olovrant: za hrsť orieškov
  • Večera: treska na masle s dusenými zemiakmi

Sobota

  • Raňajky: 2 vajíčka natvrdo, šunka, zelenina
  • Desiata: pomaranč
  • Obed: šalát s kuracím mäsom, arašidmi a uhorkou
  • Olovrant: biely jogurt s chia semienkami +½ banána
  • Večera: celozrnný chlieb s rybičkovo tvarohovou pomazánkou

Nedeľa

  • Raňajky: ovsené vločky s mliekom, medom a orechmi
  • Desiata: strúhaná mrkva s jablkom
  • Obed: slepačia polievka s cestovinou, kuracím mäsom a varenou zeleninou – hustý vývar
  • Olovrant: Syr cottage s detskou výživou (pyré z jabĺk)
  • Večera: omeleta so šampiónmi, listový šalát
...

Žiadne komentáre