Obsah
Ako zavárať marhule, aby boli príjemnej konzistencie, nie príliš sladké, ani kyslé? Marhule spolu s uhorkami patria k najobľúbenejším druhom plodov v našej krajine. Je to preto, že sú jednoducho dopestovateľné a nenáročné na starostlivosť. Košatá marhuľa môže za rok zarodiť niekoľko stoviek kilogramov chutných oranžových plodov, kdežto dopestovať v záhrade rodiacu broskyňu vyžaduje kvalitnú pôdu a dobrý rez od ovocinára.
Zavárame marhule – overené postupy
Stojí pred vami jedna debnička marhúľ (alebo aj väčšie množstvo:) ). O tom, či sú to marhule vhodné do kompótu alebo do džemu rozhodne ich konzumná zrelosť, ktorú zistíte dotykom a pri ochutnaní. Marhule vhodné do kompótu sú trochu tvrdšie a kyslejšie ako dozreté marhule. Ich dužina pod prstami pruží, pri stisnutí sa prsty do marhule nezaboria. Určite však nie sú zelené. Nájdu sa ľudia, ktorí zavárajú aj sčasti zelené marhule, no také plody sú kyslé, vyžadujú veľa cukru v náleve a dlhší čas sterilizácie. Naopak, úplne zrelé marhule sú zvyčajne už výrazne vyfarbené a pri zaváraní veľmi rýchlo zmäknú.
Zavárať marhule je tak trochu malé letné umenie. Vašou úlohou je dochutiť ich cukrovým nálevom tak, aby boli chuťovo vyvážené a zavárať ich tak dlho, aby sa nerozvarili. Preto vám prinášame základné recepty na zavárané marhule, ktoré sú overené desaťročiami.
Marhule umyte v studenej vode. Po prepolení a vybratí kôstok ich odkladajte do misy/lavóra s vodou, do ktorej je treba pridať 3 g kyseliny citrónovej na 1 liter vody. Je to kvôli tomu, že marhule po prekrojení na vzduchu veľmi rýchlo hnednú.
Už predtým alebo aj priebežne, ak vám pomôže umývačka riadu, si pripravte zaváracie poháre a viečka. Ideálne sú tie s objemom 720 ml. Vojde sa do nich približne 500 gramov polených marhúľ.
Marhule sa do pohárov ukladajú reznou plochou smerom nadol (klobúčikom nahor). Snažte sa ich čo najefektívnejšie uložiť. Čím lepšie využitý priestor, tým menej nálevu spotrebujete na pohár.
Príprava nálevu
Na jeden liter vody pripadá 600-700 g kryštálového cukru. Množstvo cukru záleží od vašich chutí. Ak máte radi kyslé marhule, pridáte iba 500 g, ak chcete sladšie, dáte viac cukru. Pridať môžete i protiplesňový prípravok podľa dávkovania na obale. Jeden pohár “zhltne” 200-240 ml nálevu, teda ak viete, koľko pohárov približne zavaríte, množstvo nálevu je celkom jednoduché rozrátať.
Poháre naplnené marhuľami zalejte teplým (alebo aj studeným) nálevom do výšky približne 1 cm od okraja tak, aby boli všetky marhule ponorené. Pevne uzavrite a vložte do zaváracieho hrnca (do plechu).
Sterilizácia marhúľ
Podľa stupňa zrelosti sa určuje aj čas sterilizácie. Základné čísla sú nasledovné – Po tom, ako teplota vodného kúpeľa dosiahne 80-85°C sterilizujete marhule naložené v pohároch s objemom 720 ml pri danej teplote 15-20 minút.
Poháre opatrne vyberte, naukladajte ich otočené hore dnom na utierku a sledujte, či z niektorého pohára neuniká nálev alebo, či sa dnu nedostáva vzduch (v pohári je vidno stĺpec malých bubliniek)
Pre tých, ktorí budú zavárať marhule prvýkrát – marhule po sterilizácii nemusia mať hneď sýto oranžovú jednoliatu farbu. Tá príde postupne pri chladnutí.
Verzia bez nálevu
Na marhuliach je príťažlivá ich jednoduchosť na prípravu – ak poháre vzduchotesne uzavriete a odhadnete správny čas sterilizácie, nemáte čo pokaziť. Dokonca nemusíte vyrábať ani nálev. Do jedného plne naloženého pohára s marhuľami pridajte 3-4 polievkové lyžice kryštálového cukru, štipku protiplesňového prípravku (nepovinné) a zalejte vodou. Uzatvorte a dajte sterilizovať. Zvyšný postup je rovnaký.
Teplá alebo studená voda
Obľúbené sú obidva spôsoby. Ak použijete teplú vodu či nálev, voda pri sterilizácii dosiahne o niečo skôr požadovanú teplotu. Pozor však na prípadné puknutie pohárov. Logicky – pri studenej vode, bude zohriatie na 80-85°C o pár minút dlhšie trvať.